Diszfónia

Egyre több gyermek kerül logopédushoz tartós rekedtség miatt. A problémát az óvodai/iskolai szűrés alkalmával a logopédus veszi észre, a szűrés időpontja előtt vagy után kialakuló diszfónia esetében pedig a szülők, pedagógusok tapasztalják, hogy valami nincs rendben a gyermek hangminőségével.

Mi a diszfónia?

A diszfónia a hang tisztaságának zavara. A 3 héten túl tartó rekedtség orvosi vizsgálatot igényel. Amennyiben az orvos szükségesnek látja, logopédushoz irányítja a gyermeket.

Melyek a diszfónia tünetei?

  • A diszfóniás betegnél a rekedtségen kívül az alábbi tünetek többsége megfigyelhető:
  • a légzés zavart, kapkodó
  • krákogás, „gombócérzés” a torokban,
  • a hangmagasság nem megfelelő (túl mély vagy magas),
  • nehézséget jelent a hangerő fokozása,
  • a hangterjedelem beszűkült,
  • a nyakizomzat görcsös,
  • a hangtartás rövidül,
  • a hangindítás kemény („katonás”).

Mi a juvenilis diszfónia?

A gyermekek orvosi leletén sok esetben a „juvenilis diszfónia” diagnózis szerepel. Ez gyermekkori rekedtséget jelent, mely megnyilvánulhat túlerőltetett hangképzésben és a hangképzés erőtlenségében.

Mi okozza?

A legtöbb esetben az ok a hangtúlerőltetés, más esetekben bizonyos betegségek (pl. gégehurut) után szokássá válik az erőltetett, préselt hang. Létrejöhet hangszalagcsomó is, amely ha nem javul a logopédiai terápia és az otthoni gyakorlás hatására, akkor műtétre kerülhet sor. A további okok között szerepelnek: fejlődési rendellenességek, gyulladások, impulzív természetű gyermek hangtúlerőltetése az állandó kiabálás miatt, külső neurotizáló tényezők (pszichoszomatikus tünet a hangképzési zavar), hallászavar, állandóan zajos környezet.

Sok esetben találkozunk azzal a jelenséggel, hogy a folyton érvényesülni vágyó gyermek a zajos környezetben – pl. óvodában, iskolában, sportolás során, nagyobb családban – úgy szeretné magára felhívni a figyelmet, hogy nyakizmait megfeszítve kiabál, később már a család észre sem veszi, hogy a gyermek rekedt, mert „ezt a hangot szokták meg”.

A diszfónia bizonyos típusánál a hang fátyolos, levegős, suttogó, ennek oka a hangszalagok záródási elégtelensége, mely főleg pszichés okok miatt rekedt, visszahúzódó gyermekeknél fordul elő.

Hogyan történik a diszfónia kezelése?

Az eredményes kezelés feltétele a team-munka. A logopédiai terápiát foniáter orvos vizsgálata előzi meg. A hang javulását pszichológus által végzett terápia is segítheti. A logopédus csak a foniátriai vélemény birtokában kezdi meg a munkát. A hang minősége kizárólag rendszeres otthoni gyakorlással javul. A későbbiek során foniátriai kontrollvizsgálat szükséges.

Mi történik a logopédus által végzett terápián?

A logopédiai terápia legfontosabb lépései: általános izomlazítás, a beszédhang-magasság beállítása, a helyes légzés, a lágy hangindítás, a megfelelő hangtartás és levegőbeosztás, a hangerősítés és a beszéddallam megtanítása.

Forrás

Dr. Balázs Boglárka: A rekedtség kezelése

Az alábbi oldalak is érdekelhetik...