Pszichoterápia

Intézményünk pszichológusai végzettségüktől függően szükség esetén pszichoterápiás segítséget nyújthatnak a kerületben lakó és a kerület oktatási intézményeibe járó 3-18 éves gyerekeknek, illetve 18 éves koron túl, tanulói jogviszonyban álló fiataloknak, egyéni vagy csoportos formában. A 3 évesnél fiatalabb gyerekek szüleinek konzultációs lehetőséget biztosítunk.

A pszichoterápia legfőbb célja az akadályozó tényezők elhárítása a gyerek fejlődésének útjából. Ennek a munkának fontos szereplői a szülők. Együttműködésük nélkül a terápia hatástalan marad.

A gyermek-pszichoterápia egyik fontos sajátossága, hogy – a felnőtt „beszélgetős” terápiáktól eltérően – a gyermek életkorának megfelelő tevékenységek felhasználásával zajlik. A pszichológus együtt játszva, rajzolva a gyerekkel megpróbálja megérteni, hogy milyen nehézségek állnak tünetei hátterében. Egyúttal, a játék keretein belül segítségére van, hogy nehézségeire jobb, sikeresebb megoldásokat találjon. Minél idősebb egy gyerek, minél inkább képes érzéseit, vágyait szavakban megfogalmazni, annál nagyobb teret kap a terápiában a beszéd.

A szülők, szintén a gyerek életkorától függően vehetnek részt a terápiában. Kisebb gyerekeknél akár aktív részesei is lehetnek az óráknak, nagyobbaknál rendszeres konzultációkon vesznek részt a pszichológussal. Ezeken a konzultációkon a pszichológus és a szülő közösen gondolkodnak a gyerek belső világáról, problémát jelentő viselkedéséről, és ezzel kapcsolatban a szülő nehézségeiről a nevelésben. Gyakran nagyon hasznos a gyerek és a szülő számára is, ha sikerül együtt megérteni, hogy a szülő saját aggodalmai, nehézségei milyen hatással vannak a gyerekre, hogyan befolyásolják fejlődését. A szülő fontos támasza a terápiás munkának, hiszen ő a gyerek életének legmeghatározóbb szereplője, egyúttal ő az, aki valóban motivált a változásra.

 

Az alábbi oldalak is érdekelhetik...