Nyelvlökéses nyelés

Ahhoz, hogy megértsük, milyen is a nyelvlökéses nyelés, először a helyes, szabályos nyelést kell megismernünk.

A nyelés két fázisból áll, egy akaratlagos (orális) és egy reflexszerű fázisból. Amennyiben a nyelv-, és izomfunkció szabálytalanná válik, ez eltérést fog eredményezni az első fázisban. Mivel ez akaratlagos fázis (le szeretném nyelni a falatot), meg is változtatható.

A nyelv a nyelés során perisztaltikus mozgást végez. Ha ez szabályosan történik, akkor minden nehézség nélkül jut le a falat, folyadék a gyomorba. Ha az első szakaszban valami megváltozik, pl.: nem zárnak a fogak nyelés során, akkor a nyelv a fogak közé előre fog tolódni, illetve oldalt kicsúszik. A nyelv munkája hozza létre azokat az elváltozásokat, melyeket észlel a szülő, a logopédus, a fogorvos:

  • nyitott harapást elöl vagy oldalt,
  • az arcforma megváltozását,
  • előre túlharapást, mélyharapást,
  • eltolódást a két fogsor szimmetriájában
  • megváltozott hangképzést (pöszeséget)

A rendellenes, megváltozott működés tehát látható nyomokat, károkat okoz a fogazaton.

Okai

Óriási jelentősége van a csecsemőkorban az anyamellről való anyatejes táplálásnak. Ez a táplálási forma biztosítja a gyermek számára az optimális fejlődés lehetőségét minden tekintetben.

Az ujjszopás, cumizás fogazatkárosító szerepét már a századfordulón megfigyelték a kutatók, így Angle is, akinek rendszertanát azóta is használja az orvostudomány. Az ujj ugyanis lenyomja a nyelvet, ezzel megakadályozza a megfelelő nyugalmi helyzet elsajátítását. Ugyanezt a hatást váltja ki a cumi, a cumisüveg használata. Szabálytalan környezetben a nyelv funkciója is szabálytalanná válhat.

Oki tényezőként kell említenünk a túl nagy orr-, és garatmandulát, melynek túlburjánzása az orrlégzést gátolja, a nyelv ezáltal elülsőbb helyzetbe kényszerül a szájtérben. A gyermek így szájlégzővé válik, s komoly összefüggés mutatható ki a szájlégzés és a nyelvlökéses nyelés kialakulása között.

Tünetei

Minden esetben sérül az artikuláció, hiszen ugyanazokat az izmokat használjuk nyelés és beszéd során. Kóros nyeléssel összefüggésben sérülhet a l,t,n,d,r,sz,z,c,s,zs,cs,ty,gy,ny hangok képzése. A frontfogak (elülső metszőfogak) között kicsúszik a nyelv, szabálytalanná válhat a fogazat.

Terápiája

A nyelvlökéses nyelés terápiája csakis team-munkában képzelhető el, melyben az életkortól és a tünetek súlyosságától függően más-más hangsúllyal van jelen a fül-orr-gégész, a fogszabályozó szakorvos, a logopédus, s nem utolsó sorban a szülő. A szülő, aki mindezekkel a szakemberekkel együtt dolgozva, a szükséges támogatást megadva áll gyermeke mögött, aki elfogadja és támogatja a gyermek helytelen szokásainak (ujjszopás, cumizás, körömrágás, ceruza rágcsálás…) megváltoztatását a cél, a helyes nyelés kialakítása, a fogazat eltéréseinek rendezése, a beszédhangok tisztasága érdekében.

Forrás

Vassné Kovács Emőke-Rehák Gizella dr. A nyelvlökéses nyelés, TK, Bp., 1990.

Az alábbi oldalak is érdekelhetik...