Pszichológiai tanácsadás

A pszichológusok többféle módszerrel is dolgoznak, és próbálnak meg segíteni a hozzájuk fordulókon. Ezek közül az egyik a pszichológiai tanácsadás.

Célja a szülő vagy a gyermek, fiatal által hozott panasz, tünet illetve problémás helyzet közös megvizsgálása, megértése, a lehetséges megoldásmódok kidolgozása és nyomon követése. Az elnevezés megtévesztő: a tanácsadó pszichológus nem tanácsokat ad, hanem azt a célt tűzi ki, hogy a segítséget kérő képessé váljon maga kezelni az életében megjelenő problémás helyzeteket.

A tanácsadás segíthet többek között az alábbi helyzetek kezelésében: életvezetési, párkapcsolati, családi gyermeknevelési nehézségek, krízishelyzetek, stb. Ugyanakkor tanácsadásra nemcsak az jelentkezhet, akinek úgymond „problémája van”; például a pályaválasztási tanácsadás esetében sem beszélhetünk „problémáról”.

Tanácsadás gyermeknek, serdülőnek és szülőnek egyaránt nyújtható. Végezhető csoportos és egyéni formában; illetve akár pár- vagy családi tanácsadás keretében.

Kerületünkben általában azt a munkamegosztást követjük, hogy az iskolapszichológusok nyújtják a pszichológiai tanácsadást, a nevelési tanácsadóban bent dolgozó pszichológusok pedig a pszichoterápiát. A tanácsadás és a terápia nem azonosak.

A tanácsadás általában rövidebb folyamat, míg a terápia adott esetben hosszabb időt vesz igénybe és a nevelési tanácsadóban dolgozó munkatársak eszköztára szükséges hozzá.

Az alábbi oldalak is érdekelhetik...